5 tipp a fenntartható balkonkertészkedéshez

cikkek

Korábban városi hóbortnak tartották, mára mozgalmak születtek a világhódító körútját járó balkonkertészkedéshez kapcsolódóan. A régi értékeket felidéző, új trend sok kincset tartogat.

Egy növény magról nevelése által nem csupán ételt teremtünk az asztalra, de testközelből megtapasztalhatjuk egy törékeny élet születését és a növekedés minden fázisát. Ám ahogy minden hobbi, a balkonkertészkedés is lehet valóban zöld és fenntartható, de súlyosan környezetterhelő is.

Nézzünk pár tippet, hogyan maradhatsz zöld zöldítőként!

 

Komposztálj!

A zöldhulladék gyűjtésével és komposztálásával tápanyagdús humuszt készíthetsz növényeidnek, amit garantáltan imádni fognak. A hulladékmentés mellett ezzel a cselekedettel megspórolod a tápok árát és csomagolását is, és a komposztáló közösséghez csatlakozva igazi kalandban lesz részed városlakóként is.

 

Használd a hulladékod!

Jól látod, bizony, sokféle szemét aranyat érhet, ha csökkenteni akarod a kertészkedés lábnyomát.

A palántaneveléshez nem feltétlenül kell beszerezned starter kiteket, elég, ha gyűjtöd a saját és barátaid háztartásában keletkező műanyag poharakat, italos kartonokat. A kilyukasztott aljú tejfölösök méretben tökéletesek a cseperedő palántáknak, és alapos tisztítás után évekig használhatóak. A gyümölcslevek vagy tejes dobozok pedig egy kis átalakítással mini balkonládává barkácsolhatók.

A hiedelemmel ellentétben a tojásdobozok és wc-papír-gurigák nem a legsikeresebben használható eszközök, így azokat inkább kerüld!

 

Szerezd be használtan!

Kezdőként hajlamosak lehetünk elcsábulni a zöldipar tavaszi kínálatától, de érdemes mértéktartónak és megfontoltnak lenni a beszerzéskor, ugyanis rengeteg háztartás pincéjében, garázsában porosodnak elfeledett eszközök. Írj listát a valóban szükséges dolgokról, és keress használt cserepeket, balkonládákat vagy függő kaspókat a balkonkertész projektedhez! 

 

Cserélj, adj kölcsön másoknak!

A növénycserék, magbörzék közössége évről évre egyre nagyobb. Az elfogadó, támogató csoportokban és élő találkozóikon önzetlenül cserélnek gazdát a növények és az eszközök is. Csatlakozz egy közösséghez, és légy te is a fenntartható zöldítés hírnöke!

 

Bővítsd a tudásod!

Ha érdekel a környezetbarát és költséghatékony balkonkertészkedés, iratkozz be a Zöldítők Balkonkertész képzésére, amit rugalmasan az időbeosztásodhoz igazíthatsz! Az alapképzésben rövid, lényegretörő és reklámmentes videók várnak a tervezéstől a magvetésen át a magfogásig, és a részletes segédanyagokkal, játékos tudáspróbákkal és kalandos madárlessel már idén is maximálisan felkészülhetsz a balkonkertészkedésre.

Ha pedig közösségi élményre vágysz, irány a Virtuális Közösségi Kert, ahol valódi példák, extra tartalmak és közösségi mentorálás segíti a balkonkertészkedésed sikerét.

Zöldítők Balkonkertész képzés akciós áron »

Neveljünk együtt magról az asztalra!

Vélemény, hozzászólás?