Az 5 legnagyobb tévhit a használt ruhák vásárlásával kapcsolatban

cikkek

Először is engedjétek meg, hogy bemutatkozzak: Mengyán Eszter vagyok, újságíró, 2016 óta foglalkozom a környezettudatos öltözködéssel, fenntartható divattal és tudatos ruhavásárlással, amelyről blogot is vezetek. Sokan egy kihívás miatt figyeltek fel rám: 2016 októbere és 2017 novembere között nem vásároltam magamnak ruhát, cipőt, táskát, kiegészítőt – valójában semmit, aminek köze van az öltözködéshez.

Szerettem volna, ha még többen tudomást szereznek róla, mennyire környezetterhelő és kizsákmányoló a divatipar jelenlegi működése. A probléma felvázolása mellett megoldásokat is szeretnék mutatni arra, hogy mit tehetünk és hogyan vásárolhatunk ruhát tudatosabban? Ezekről is mesélek a Zöld Vatera blogon, ahol mostantól egy éven át rendszeresen találkozhattok az írásaimmal.Lássuk akkor, mi az 5 legnagyobb tévhit a használt ruhák vásárlásával kapcsolatban! 🙂

Ha mondani kellene három dolgot, ami a jelenlegi ruhatáradat jellemzi, mi lenne az? Az enyém például a néhány évvel ezelőtti állapothoz képest meglepően színes. Ezenkívül van néhány olyan furcsa fazonú blúzom, amelyben Hetty néni fiatalabb kiadására emlékeztetek a Váratlan utazásból. Ja, és a ruháim 80 százaléka használt ruha. Az első két pontról ebben a bejegyzésben nem mesélek, de arról igen, miért is van ennyi ruhám másodkézből, és milyen tévhitek jellemzik a mai napig a használt ruhák vásárlását.


A világ egyik legkörnyezetszennyezőbb iparága

Mert bizony sok-sok tévhittel találkoztam az elmúlt évek során, és még többel azóta, hogy 2016-ban elkezdtem blogot írni a környezettudatos ruhavásárlásról. Ma már tudom, hogy számtalan oka lehet annak, ha valaki nemet mond a használt ruhára, de mindig igyekszem az illetőt meggyőzni arról, hogy érdemes másodkézből vásárolni. Miközben ezt a bejegyzést írom, a koronavírus-járvány folyamatosan alakítja a divatipart, amely néhány héttel ezelőttig a világ egyik legkörnyezetszennyezőbb iparágának számított.

Az átalakulás valamikor 25–30 évvel ezelőtt kezdődött, akkor jelent meg a fast fashion gyártási modell. Mi, vásárlók annyit vettünk észre ebből, hogy egyre több lett az új kollekció, egyre látványosabbak a leértékelések, egyre olcsóbb az új ruha is. A becslések szerint évente 80 és 150 milliárd ruhadarabot gyártottak világszerte, sok esetben kizsákmányolva a munkásokat, nem törődve a környezettel és a bolygónkkal. Én évekkel ezelőtt döntöttem el, hogy nem támogatom ezeket a nagy cégeket, de mivel meztelenül mégsem járhatok (és amúgy is szeretek öltözködni), eldöntöttem, hogy elsősorban használt ruhákat fogok vásárolni, másodsorban pedig a magyar alkotókat támogatom. Mivel a blogomat lassan tízezren követik a Facebookon, sok-sok levelet kapok a használt ruhák vásárlásával kapcsolatban, így meg tudom fogalmazni a gyakori tévhiteket is.


TÉVHIT #1: A használt ruhával mások múltját is megkapjuk

Újságíróként dolgoztam egy női magazinnál, amikor egy kollégám arról szeretett volna cikket írni, hogy a használt ruhát felvéve egy másik ember sorsát is magunkra húzzuk. Hirtelen azon kezdtem el gondolkodni, vajon életem során hány ember élete borult a vállamra. Bevallom, én nem hiszek abban, hogy a mások nehéz sorsa vagy szörnyű múltja átadható lenne egy ruhán keresztül. Mire a kolléganőm cikke elkészült, már el is felejtettem ezt a gondolatot.

A használt ruhát ugyanis sokan nem is viselik, mielőtt továbbadják. Lehet, hogy egyszerűen nem volt jó a mérete. Vagy motivációs darabnak vették, hogy majd belefogynak / belehíznak, de végül ez nem jött össze. Vagy egészen egyszerűen otthon már nem volt olyan szép, mint az üzletben, esetleg volt hasonló darab a szekrényben. Egy szó mint száz: a használt ruha sok esetben teljesen új.


TÉVHIT #2: Használt ruhát csak azok vásárolnak, akiknek nem telik újra

Sokáig valóban azért vásároltam használt ruhát, mert nem telt másra, de ma már elsősorban az egyediség és a környezettudatosság miatt választok másodkézből. Életemben nem kerestem olyan jól, mint abban az évben, amikor eldöntöttem, nem vásárolok egy évig ruhát, cipőt, táskát, kiegészítőt – se újonnan, se használtan. Sokkoltak az adatok, amelyekről olvastam, és a képek, amelyeket a dokumentumfilmekben láttam. Tudtad például, hogy egyetlen pamutpóló előállításához annyi édesvízre van szükség, mint amennyi egy felnőtt ember számára két és fél évig elegendő ivóvizet jelent? 2720 liter egyetlen pólóért. De nemcsak a környezettudatosság, a bolygó védelme miatt is dönthet valaki a használt ruha vásárlása mellett. Aki szeretne stílusosan, egyedien öltözködni, és kiszakadni a divat körforgásából, az imádni fogja a second hand darabokat.


TÉVHIT #3: A használt ruhák rossz minőségűek

Ma már nincs arra garancia, hogy az újonnan vásárolt ruhák minősége jobb, mint a használtaké. Sőt, olyat is tapasztaltam, hogy egy korábban magas minőségben gyártó márka termékei egyre silányabbá váltak. Használt ruha és használt ruha között is nagy a különbség, vásárláskor érdemes olyan lelőhelyeket keresni, amelyek kiemelten jó minőségű darabokat válogatnak össze. Ha second hand üzletben jársz, vásárlás előtt nézd végig a varrásokat, a hónaljrészt, a bélést. Ha online vásárolsz, olyan eladót keress, akinek magas az értékelése és / vagy pozitív visszajelzéseket kapott.


TÉVHIT #4: A használt ruhák divatjamúltak

Olyan gyorsan pörögnek a trendek, olyan gyorsan kerülnek ki a szekrényekből a ruhák, hogy egy-két szezonnal később már ott vannak a turkálókban a legdivatosabb darabok. A legnagyobb cégek mesterségesen generálnak új trendeket, hogy folyamatosan divatjamúltnak érezzük magunkat és ők még több új ruhát tudjanak eladni. Ha szeretnéd kikerülni ezt az állandó és felesleges nyomást, akkor a divat helyett koncentrálj inkább az önismeretre és a stílusra, ezzel foglalkozz a villámgyorsan változó trendek helyett. Keresd a különleges, egyedi, vintage darabokat, vállald fel magad, a stílusod.


TÉVHIT #5: A használt ruhák között sosincs ott a tökéletes

Sokan azért nem vásárolnak használt ruhát, mert nagyon konkrét elképzeléssel vágnak neki a vásárlásnak, és emiatt nem találják a tökéletes darabot. Egyrészt érdemes felvázolni A, B, C opciót is, akkor nagyobb esélyed van arra, hogy jó ruhát találj magadnak. Másrészt a töredékáron vásárolt használt ruhát át is tudod alakítani vagy alakíttatni. Természetesen ilyenkor is érdemes jó anyagból készült, jó mintájú, megfelelő színű ruhadarabot vásárolni, de lásd meg egy-egy ruhában a lehetőséget. (Ez utóbbi módszert csak annak ajánlom, aki tényleg tud varrni vagy tényleg elviszi szabóhoz a ruhát.)

Te is találkoztál már tévhitekkel a használt ruha vásárlása kapcsán? Oszd meg velem a tapasztalatokat kommentben!

Szeretnél biztonságosan ruhát vásárolni a Vaterán? Olvasd el a tippeket ide kattintva: https://blog.vatera.hu/2020/03/31/kuldjetek-csomagot-erintesmentesen/ A koronavírussal kapcsolatos témákat itt találod összegyűjtve: https://blog.vatera.hu/2020/03/26/veszhelyzeti-lepesek-es-listazasi-dij-mentes-idoszak-az-akcios-kategoriakban/

Vélemény, hozzászólás?