Hogyan vásároljunk másodkézből cipőt (online)?

cikkek

Léteznek olyan ruhadarabok, amelyekre még a legnagyobb turikincs vadászok sem mondanak egyértelműen igent. A tapasztalataim szerint fehérneműt és cipőt kevesebben vásárolnak másodkézből, mint más ruhadarabot. Ebben a cikkben a second hand cipővásárlás trükkjeit gyűjtöttem össze – a ti segítségetekkel.

Köszönöm azoknak, akik kommenteltek a second hand cipővásárlás téma kapcsán a Facebookon és az Instagramon. Nélkületek nem lenne teljes ez a cikk.

Mi a „baj” a használt cipővel?

A tapasztalataim szerint sokan két okból kifolyólag nem vásárolnak cipőt másodkézből. Ezek a következők:

 • Kitaposott, más lábformájára idomult cipőt viselni nem egészséges hosszú távon.
 • Cipőt fertőtleníteni nehézkes, sokaknak nincs gusztusa más után felvenni egy lábbelit.

Az első ponttal maximálisan egyetértek. Soha ne vásároljatok sokszor viselt, kitaposott, más lábformájára idomult cipőt!

Ahányan vagyunk, annyi féle módon járunk, és annyi féle módon idomul a lábunkra a cipőnk is. Egy rossz lábbeli kihat a tartásotokra, a gerincetekre, a medencétekre – majd és az egész testetekre is. Az egészségetek mindennél fontosabb – a fenntarthatóságnál is.

A másik pont is teljesen érthető számomra, de szerintem viszonylag könnyen orvosolható probléma. A néhányszor viselt cipőket fertőtlenítő készülékkel vagy cipőfertőtlenítő spray-vel tudjátok kezelni. Ezek garantáltan eltüntetik a vírusok, a baktériumok és a gombák 99%-át.

Ha nem ruháznátok be semmilyen masinára és nem vásárolnátok fertőtlenítő spray-t, érdemes kipróbálni a teafaolaj és alkohol keverékét, amivel finoman át lehet törölni a cipő belsejét is. (A külsejével óvatosan, mindenképp végezzetek próbát, nehogy bántsa az alkohol a cipő felületét.)

A kellemetlen szagok eltűntetésére a legszelídebb megoldás a szódabikarbóna, amellyel a legtöbb zöldülő háztartásban találkozni. Estére bőséges mennyiséget szórjatok a cipőbe, és hagyjátok benne egész éjszakára. Bőrcipők esetében nem érdemes túl gyakran alkalmazni, mert a szódabikarbóna szárít, ez pedig nem tesz jót a bőrnek.

Nem csak használt cipőt lehet venni a használtruha piacon

Tavaly tél óta tudom, hogy a színtípusomhoz egyre inkább idomuló ruhatáramba szeretnék egy világosabb színű cipőt. Eddig csak fekete, bordó és barna csizmáim voltak, de a nyár színtípus árnyalataihoz tökéletesen passzol a szürke vagy a sötétkék lábbeli is. Ezt a szürke Tamaris bokacsizmát a Vatera.hu-n találtam meg. Az előző tulajdonosa sosem viselte. Amikor megérkezett hozzám az eredeti dobozában, még a címke is rajta volt.

Fotó: Molnár Ancsa

Ezer és egy oka lehet annak, hogy egy-egy cipő teljesen új állapotban kerül a használt ruha piacra. Lehet, hogy a cipő tulajdonosa online rendelt, de nem lett számára megfelelő a méret. Vagy ajándékba kapta, de nem tudta volna kihasználni. Esetleg nem az ő stílusa.

Ilyen cipőket érdemes keresni akkor, ha zavar benneteket, hogy valaki viselte már a cipőt előttetek.

Alig viselt cipők féláron

A fentihez hasonló eset, amikor egy lábbelit csupán egyszer vagy kétszer viselt az előző tulajdonosa, de valamiért nem jöttek ki egymással. Elképzelhető, hogy látszólag passzol minden, mégsem működik a dolog.

A tudatos cipővásárlás alapja, hogy igyekszünk tökéletes döntést hozni, de még ilyenkor is előfordul, hogy a lábunk és a nagy gonddal kiválasztott cipő nem kompatibilisek egymással.

Ilyenkor érdemes az adott cipőn továbbadni, még akkor is, ha buktok valamennyit.

Honnan tudhatom, mennyit viselték?

Egészségügyi szempontból senkit sem szeretnék arra biztatni, hogy olyan cipőt vásároljon, amelyet már sokat viseltek.

Hogy milyen állapotban van az adott cipő, azt viszonylag könnyen meg tudjátok állapítani. Kérjetek be fotót arról:

 • mennyire van lekopva a talpa
 • mennyire van elkopva a sarka
 • milyen a cipő belseje

Bármennyire is szép az adott darab, mindig gondoljatok az egészségetekre!

Mérni! Mérni! Mérni!

Az online (használt) ruha vásárlásnál a centiknek óriási jelentőségük van. Ahány márka, annyi méretezés, így ismeretlen márka esetén érdemes nem a termékbe írt méretre támaszkodni.

Inkább vegyétek elő a szabócentit, mérjétek le magatokat szabályosan, és kérjétek be a szükséges méreteket az eladótól. Cipőknél a sarok magassága és a belső talphossz kiemelten fontos. Így kevesebb az esély arra, hogy nem megfelelő méretet vásároltok meg.

Mit viselek a fotókon?

Bevallom, én odáig vagytok ettől a cipőtől, nagyon szerettem volna hasonlót, és boldog vagyok, hogy rátaláltam. Korábban sosem gondoltam volna, hogy a cipővásárlás működhet online is.

A fotózáson a Vaterán vásárolt bokacsizmával viseltem egy szintén Vaterán vásárolt nyári maxiruhát. Ezt sem viselte az előző tulajdonosa, még címkével együtt kaptam kézhez. 100% viszkózból készült, aminek azért is örültem, mert nagyon szeretem ezt az alapanyagot annak ellenére, hogy a viszkóznál már vannak környezetbarátabb módon előállítható, cellulózból készült alapanyag, például a lyocell.

A nyári ruhákat ősszel is nyugodtan viselhetitek:

Fotó: Molnár Ancsa
 • csizmával,
 • harisnyával,
 • pulóverrel,
 • blézerrel,
 • dzsekivel,
 • steppelt mellénnyel és vagány övvel (ilyen megoldást nemrég a Pinteresten láttam, nagyon megtetszett az ötlet, de inkább haladónak mondanám).

Nektek hogy tetszik ez az összeállítás?

További érdekes cikkeket olvashattok saját blogomban és itt, a Zöld Vatera blogon is.

Vélemény, hozzászólás?