Így készíts lakásdekorációt házilag!

cikkek, DIY

Ez alkalommal egy vendégbloggert hívtunk meg, hogy bemutassa, hogyan lehet minimális pénzösszegből stílusosat alkotni. Fogadjátok szeretettel Azúr Bagoly Ági első blogposztját itt a Zöld Vaterán, DIY témában! ♥

A lakásdekoráció szuper eszköz arra, hogy az otthonod stílusát pár kisebb darabbal könnyedén tudd változtatni a hangulatodnak megfelelően… de ez nem jelenti azt, hogy a legújabb trendeknek bedőlve minden szezonban egy szatyornyi új cuccot kellene vásárolnod, hiszen a már meglévő darabokat is könnyedén átalakíthatod!

Egy-egy kisebb holmi átalakítása ráadásul jó gyakorlóterep ahhoz, hogy majd valamilyen bútor felújításának is magabiztosan láthass neki!

Ezeket a képkereteket a Vaterán vadásztam: hasonló dararabokat mindig lehet jutányos áron találni az „Antik, régiség” kategóriában.

Ahogy a blogposzt elején lévő képen láthatod, azt a pár ósdi képkeretet kétféle stílusban gondoltam újra: az egyiket modern stílusúvá, a másikat vintage hangulatúvá alakítottam.

A szükséges eszközök-anyagok:

A munka mindössze néhány egyszerű lépésből áll:

1. előkészítés

2. festés

3. felületzárás

1. ELŐKÉSZÍTÉS

Ezeket a képkereteket kivételesen nem érdesítettem meg a festés előtt, mert az aranyszínű réteg alatt egy nagyon sérülékeny gipsz van (ebből van a mintázott-mart rész ráépítve a hátsó fakeretre).

A felületet mosogatószeres vízzel lemostam, majd denaturált szesz és víz fele-fele arányú keverékével is átsikáltam a kereteket. A végén tiszta vízzel alaposan leöblítettem az egészet.

2. FESTÉS

Az első réteghez összekevertem 1 rész tejfestékport + 1 rész vizet + 1 rész Extra-Bond tapadásfokozót: ezzel a keverékkel aztán közvetlenül ráfestettem a felületre.

Az első réteg esetében még nem a tökéletes fedés a lényeg, hanem az, hogy a festék hibátlanul megtapadjon.

A következő réteget kb. 1 óra elteltével vittem fel. A második (és a Provence szín esetében a harmadik) réteg felviteléhez már nem használtam Extra-Bond-ot. Az utolsó réteg száradása után 280-as szemcsenagyságú csiszolópapírral finoman végigsimítottam a kereteket.

A simítócsiszolás során elég a keret oldalain végigmenni.

3. FELÜLETZÁRÁS

Az Ében színű keretet egy réteg kenderolajjal zártam le: ez a természetes anyag csodaszépen elmélyítette a fekete árnyalatot. Az olajat egyszerűen ecsettel kentem fel, majd kb. 10 perc után egy pamutronggyal letöröltem a felesleges olajat a felületről. 

A kenderolaj enyhén vízálló védelemmel látja el a felületet.

A Provence színű keretet a Mészfehér dekorviasszal kezeltem zárásként: ez az anyag beül a faragások mélyedéseibe, így szépen kiemeli a mintázatot. A dekorviaszt egy pamutronggyal vittem fel a felületre. 10 perc után letöröltem a felesleget, így a fehér szín leginkább csak a résekben maradt látható.

A dekorviasz nem csak szép, hanem hasznos is, hiszen víztaszító védelmet nyújt.

A modern stílushoz jól passzolnak a natúr színek (fehér, fekete, szürke) és az élénk árnyalatok.

A gitáros ábrát innen ingyenesen letöltheted.

A vintage stílushoz szépen illenek a fakó tónusok. A régies hangulatot kiemelheted bármilyen antikolással.

A madaras képet innen ingyenesen letöltheted.

Egy ilyen miniprojektet akár egy este alatt is meg tudsz csinálni! …ez a kevés tapasztalat pedig hatalmas segítség lesz ahhoz, hogy egy-egy nagyobb darab átalakításának is neki merj fogni!

A cikket Isza Ágnes, az Azúr Bagoly alapítója írta. – Ági munkáit az https://azurbagoly.hu oldalon követheted.

Vélemény, hozzászólás?