Így újíts fel egy unalmas bútordarabot! 2. rész

cikkek, DIY

Az előző bejegyzésben egy laminált bútor átalakításának első lépéseit követhetted végig. Most folytatódik a munka: az előkészítés végeztével végre jöhet a festés!

2. FESTÉS

Az előkészített felületet az Azúr Bagoly Tejfesték használatával színeztem. A jó hír, hogy a tejfestékhez nem szükséges alapozót használni, így gyorsan lehet haladni. 🙂

A tejfesték kizárólag természetes összetevőkből áll, így nem tartalmaz mesterséges tartósítóanyagot sem: a tejfesték ezért gyárilag por formában van csomagolva, a vizet házilag kell hozzákeverni. (A keverék 1-2 hétig hűtőben tárolható.) A tejfestéket nem nehezebb kikeverni, mint egy pohár kakaót elkészíteni.

Az első réteghez 1 rész tejfestékpor + 1 rész víz + 1 rész Extra-Bond arányban mixeltem a hozzávalókat. Az Extra-Bond adalékanyag biztosítja, hogy a tejfesték bármilyen felületen megtapadjon (még egy olyan kemény anyagon is, mint ez a laminált bútor).

A második réteghez már nem szükséges a tapadásfokozót használni.

Az első réteg még foltos, de ez nem probléma!

A tejfesték függőleges felületen sem folyik meg, ezért szerencsére nem volt szükség arra, hogy fektetve fessem a felületeket (így megint csak rengeteg időt meg tudtam spórolni).

A tejfesték ecsettel felkenve is szupersimára terül, ezért a kezdők is nagyon szépen tudnak dolgozni vele! A teljes színfedés kialakításához egy ilyen kemény felületen kb. 3 rétegre van szükség (bár ez a választott színtől is függ valamennyire). Egy réteg kb. 1 óra alatt megszárad.

TIPP: Nyugodtan hagyd csukva az ablakot! – A festékekkel általában nem egészséges zárt térben dolgozni, de a tejfesték ez alól kivétel!  Az Azúr Bagoly Tejfesték VOC-tartalma nulla, így festés közben biztosan nem lélegzel be káros anyagokat.

A bútorhoz egy geometrikus mintát gondoltam ki: a különféle színek határvonalait maszkolószalaggal alakítottam ki. A teljes minta kialakítása elég aprólékos munka, de maga a művelet nagyon egyszerű, hiszen csak körül kell határolni az éppen festendő részeket a szalaggal.

A maszkolószalag a festék száradása után nyom nélkül lehúzható.

A legutolsó szín száradása után egy 280-as szemcsenagyságú csiszolópapírral átsimítottam a felületet, így az apró göröngyöket könnyedén el tudtam egyengetni.

A simítócsiszolás során az apróbb hibák is javíthatóak.

A cikksorozat következő részében a felületzárásról lesz szó: ez a lépés alakítja majd ki a festett felület ellenállóképességét.

Az Azúr Bagoly Tejfesték használatával gördülékenyen, sokoldalúan, vegyszermentesen alakíthatod a bútoraidat. – Az Azúr Bagolynál hiszünk abban, hogy az egészséged megóvása és a környezetünk védelme nem jelent kényelmetlen kompromisszumokat, hiszen a bútorfestés vegyszermentes anyagokkal is szuperül működik. Tudj meg többet a tejfesték használatáról itt!

Vélemény, hozzászólás?