Készíts kézfertőtlenítőt házilag!

cikkek

A napokban kikerülhetetlenül beszippantott mindenkit a fertőtlenítési láz. A legtöbb helyen már nehezen vagy alig lehet beszerezni a fertőtlenítő tisztálkodó és takarítószereket, ezért most Kata kolléganőnk jóvoltából közzéteszünk egy gyógyszerész által is jóváhagyott receptet, amit te is egyszerűen elkészíthetsz otthon!

Két opció az általunk tesztelt kézfertőtlenítésre:

1. Aki az egyszerűség híve (ez az egyik fő erénye a zero waste életmódnak), annak tiszta szívből ajánlom a teafa illóolajat (100%os tisztaságú). Egy csepp a tenyérbe, szétkenjük és már meg is vagyunk az instant kézmosással.

Köztudott a teafáról, hogy erős fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatása van.

2. A fertőtlenítő spray elkészítése is nagyon hamar megvan, és igazán sokrétűen tudod használni a háztartásban.

100 ml fertőtlenítő spray készítéséhez szükséged lesz:

100 ml-es spricnis flakon

50 ml gyógyszertári alkohol (70%os)

45 ml desztillált víz *

10 csepp teafa illóolaj (100%os tisztaságú)

10 csepp általad kedvelt illatú illóolaj – 100%os tisztaságú (pl. a levendula, eukaliptusz, fényérzékenyítő illóolajok esetén, ha magadra fújtad 10-12 óráig ne menj napra. Fényérzékenyítő illóolajok: citrom, édesnarancs, mandarin, grapefruit, keserűnarancs)

A flakonodba mérd ki az alkoholt, mehetnek bele az illóolajok, a végén a víz, összerázod, és már kész is a házi készítésű fertőtlenítőszered.

* A kialakult jelenlegi járvány helyzetre való tekintettel ne hígítsátok az alkoholt vízzel – vigyázzatok jobban szárít így.

Köszönjük Katának és Petrának, a zerowastegeneracio.com blog szerzőinek a “receptet”.

Vélemény, hozzászólás?