Luffatök – a TÖKéletesen természetes szivacs

cikkek

Van olyan szivacs, amiről azt állítják, hogy öko, csak azért mert kókuszrostot tartalmaz. Ez azonban csalóka, mert oké, hogy a dörzsi része a kókusz által környezetbarát, de a szivacs része sajnos ugyanúgy műanyag, amit a természet nagyon nehezen (sőt, leginkább sehogy sem) fogad vissza. 🙁

Szerencsére erre is létezik zero waste megoldás! A luffatököt már réges rég kitalálta nekünk Földanya, és ezért ismét megérdemli, hogy lerójuk tiszteletünket bölcsessége előtt, hiszen mindig gondoskodik a teljesen környezetbarát megoldásról a mindennapi életünk során.

A luffa szivacsot sokrétűen felhasználhatod:

Arctisztításhoz vagy fürdéshez remek, hámlasztó hatása révén megújítja a bőrt, és serkenti a vérkeringést.

Mosogatásnál nem karcolja az edényt, szuperül habzik. Fertőtleníteni is tudod, ha bizonyos időközönként ecetbe áztatod.

Takarításhoz is tökéletes, szóval soha többet szintetikus szivacs!!

Luffatök magokat, illetve a kész, azonnali felhasználásra alkalmas luffa szivacsokat is beszerezhetitek a Vateráról!  

A luffatök itthon, Magyarországon is tökéletesen megterem, akár az erkélyen is. Most február közepe, vége felé érdemes a magot elvetni, ami a meleg mellett sok vizet és napfényt is igényel.

A csírázási idő több hét, szóval türelem 😊 elkezd kibújni és április végén – májusban már kiültetheted a végleges helyére. Nagyon fontos, hogy 5-6 méterre is nőhet, ezért a termesztéséhez szükséged lesz támasztékra, erre tökéletes a kerítés, a kerti pavilon vagy bármi, amire fel tud futni.

A luffatököt ősszel, még a nagy hidegek előtt, a kocsánnyal együtt kell leszedni, szellős helyen, lógatva, türelmesen szárítani. Száradás után a külső héja könnyen eltávolítható, utána azonnal bevetheted a TÖKéletes ökoszivacsot, amely több hónapos használat után komposztálóba téve teljesen lebomlik.

Vélemény, hozzászólás?