Zero waste karácsony – nem lehetetlen! ♥

cikkek

Egyre aktuálisabb a kérdés, hogyan lehetünk környezettudatosak az adventi időszakban is, hogyan készülhetünk a karácsonyra zero waste módra. Összegyűjtöttünk néhány ötletet a felesleges szemét és túlköltekezés elkerülésére, de ha kihagytunk valamit, szólj hozzá bátran, örömmel fogadunk minden új ötletet!

Karácsonyfa

Minden évben előkerül az ominózus kérdés, miszerint műfenyő vagy a vágott fenyő a környezettudatosabb döntés karácsonykor?  Nem egyszerű a választás, de ha a műfenyő mellett teszed le a voksodat, tudnod kell, hogy legalább húsz Szentestét kell kihúzzon, hogy az ökológiai lábnyoma megegyezzen a vágott fenyőfáéval.  Választhatod a földlabdás élő fenyőt is, bár sajnos tapasztalataink szerint elég csekély az esélye, hogy megmarad. 🙁 (ugyanitt kertészeti tanácsokat szívesen fogadunk)

Ha ezzel nem is tudsz zero waste lenni, a karácsonyfadíszekkel világot lehet váltani! Ide kattintva rengeteg ötletet találhatsz arra, hogyan használhatod fel a régi CD-ket, kupakokat, cipzárt, gombokat, kartonpapírt, szárított gyümölcsöket vagy fűszereket, csak győzd kiválasztani, hogy melyik tetszik.

Díszcsomagolás

Szinte biztosak vagyunk benne, hogy mindenkinél lapul otthon egy olyan doboz, amibe évről évre egyre több ajándék papírtasak kerül. Ne félj újrahasználni őket!  Idén próbáljátok meg szépen kibontani az ajándékokat, így a csomagolópapírt jövő karácsonykor újra felhasználhatod. Hagyományos barna csomagolópapírba vagy újságpapírba burkolt meglepetéseket is készíthetsz, és ha túl snassznak éreznéd, egyszerű krumplinyomdával, natúr spárgával vagy néhány fenyőággal is feldobhatod a pakkot.

Ha már karácsony, mindenképpen muszáj megemlítenünk a japán furokishi hagyományt, miszerint a textilbe csomagolt ajándéknál nincs jobb találmány! Kendő, sál, konyharuha, terítő, vászonszatyor vagy akár egy póló is tökéletesen funkcionál csomagolóanyagként, de akár lehet maga az ajándék is. J Gyerkőcök esetén szóba jöhet egy cuki királylány- vagy szuperhős palást vagy egy pihe puha pléd is.

A Vatera jelmezből és textilekből is remekül áll, nézz be és keress menő szövet csomagolóanyagot potom összegért! Ide kattintva láthatod, mennyire sokféleképpen lehet textilbe csomagolni egy ajándékot, próbáld ki te is!  

Ajándékozás

Akár az előzőekhez is írhattuk volna, mert szerintünk ez a legjobb zero waste karácsonyi megoldás. Legyen mindenkinek egy-egy személyre szabott ajándékos doboza, így megúszhatod a felesleges hulladékot és a túlvásárlást is könnyebb elkerülni. 😉

Próbáld meg idén másodkézből beszerezni az ajándékokat. Elsőre talán egy kicsit furán hangozhat, de a legutóbbi vaterás felmérés szerint egyre többen vállalják be a környezettudatos meglepetést karácsonykor. Egy régi könyv, ékszer vagy akár egy művészeti alkotás az évek múlásával egyre értékesebb lesz. Válassz különleges és egyedi ajándékot a Vatera antik, régiség kategóriájából vagy készíts saját kezűleg meglepetést a karácsonyfa alá! DIY ajándékötleteinkről itt olvashatsz!

Ételfelhalmozás

Az ünnepi időszakban hajlamosak vagyunk (igen, mi is) egyszerre tízféle ételt és süteményt varázsolni az asztalra. Ha a fél lépcsőház nálad karácsonyozik, akkor tök jó, de valószínűbb, hogy a családra marad a temérdek mennyiségű étel elfogyasztása, aminek a nagy része szinte biztos, hogy a kukában végzi. 🙁

Ezt egyszerűen elkerülheted, ha előre megtervezed a menüsort és egyszerre kevesebb mennyiséget főzöl vagy a megmaradó ételt lefagyasztod. Ha ez sem járható út, ajándékozd el a felesleges finomságokat vagy keress egy rászorulót, aki biztosan örülni fog egy tál ételnek vagy néhány finom süteménynek.

Bárhogy is dönts, ne feledd, hogy nem kell azonnal megváltanod a világot. Apró, de tartós lépésekkel tehetsz legtöbbet az élhető jövőért. Boldog zero waste karácsonyt! ♥

Vélemény, hozzászólás?