Leadóhelyek lomtalanítás után

cikkek

Ami számodra feleslegessé vált, az más számára még lehet, hogy érték!”

Ha túlestél egy nagyobb szanáláson és a kiválogatott dolgok között van még olyan, amire már nincs szükséged, de még használható, akkor az alábbi tippek segítségével egyszerűen megszervezheted, hogy mihez kezdj környezetbarát módon a lomtalanítás során keletkezett felesleggel.

Elsőként a jó állapotban lévő cuccokat add el a Vaterán!
https://www.vatera.hu/

Adomány

Ha nincs eladói vénád és nem akarsz plusz pénzt keresni a cuccaiddal, akkor a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás, ha leadod a Magyarország első adománybolt hálózatában, ahol örömmel várják a még jó állapotban lévő dolgokat. Akár adsz, akár veszel, mindenképpen jót teszel!
http://cseriti.hu/

Ruhakonténer

Ha nincs időd foglalkozni kategóriánként (pl. zokni, farmer..stb) tovább adni a ruhákat, akkor a legkörnyezetkímélőbb megoldás, ha a használt ruhákat a ruhagyűjtő konténerekbe dobod. Az ide érkező ruhákat ugyanis osztályozzák és különböző céllal tovább hasznosítják.
https://textradekft.hu/hasznalt-ruha-gyujtes/

Iskolai gyűjtés

Közösségi szinten is gondolkozhatsz! Szervezz gyűjtést a suliban, az összegyűjtött ruhákért 50 Ft/kg összeget kapnak vissza az intézmények. A leadott ruhák textilválogató üzembe kerülnek, majd szortírozás után jelentős részük exportálásra kerül.
https://sulizsak.hu

Régi zokni, nem rossz zokni

Az elhasználódott, lyukas, pár nélküli, de tiszta zoknikat lehetőséged van leadni. A még jó állapotban lévő zoknikat rászorulók kapják, a többit bedarálják, és azokból szigetelőanyag készül a bútoripar számára, valamint geotextília utak építéséhez.
https://zoknicsere.hu/

Farmer minden mennyiségben

Ha farmerjaidtól szeretnél környezettudatosan szabadulni, akkor az Oldblue örömmel átveszi őket és újrahasznosítja azokat.
http://oldblue.hu/index.php/kueldd-el-nekuenk

Garázsvásár

Ha szeretnél egyszerre több mindentől megszabadulni, akkor szervezz garázsvásárt! Hirdesd meg a szomszédoknál és a környező utcákban az időpontot, de vigyázz, a jó példa ragadós! Ha jól csináltad, akár hagyomány is lehet belőle a lakóhelyeden. 😉

Segélyszervezetek

Ha helyi szervezetet szeretnél támogatni, akkor hívd fel a hozzád közel eső segélyszervezeteket, hogy hova viheted az adománynak szánt dolgaidat.

Elektronikai hulladékok

A feleslegessé vált elektronikai hulladékot kizárólag az arra kijelölt helyen lehet elhelyezni. Pontos információért vedd fel a kapcsolatot a helyi hulladékkezelővel, ők tudják megmondani, hogy regionálisan mi a hulladékkezelési protokoll.

Mobiltelefon

Régi, használaton kívüli mobiltelefonok leadásával tehermentesíteni tudjuk a környezetet az újabb koltán bányászásától. A mobilok előállításához szükséges koltán ércet Afrikában, veszélyeztetett fajok, pl. gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve erdeiket. Ezt a folyamatot szeretné a  PASSZOLD VISSZA TESÓ kampány megfékezni.  Nézz körül otthon, keresd elő régi készülékedet, keress egy gyűjtőpontot, és dobd be a kihelyezett dobozba.

Lejárt gyógyszerek

Veszélyes hulladéknak számít, ezért kizárólag csak gyógyszertárakban lehet leadni, az arra kihelyezett tárolókba, lehetőleg a gyógyszerek papírdobozai nélkül.

Használt elemek

Elemeket add le a drogériákban és más helyeken kihelyezett elem gyűjtő tárolókba, ez ugyanis veszélyes hulladéknak számít, tilos a kommunális kukába dobni! Ha ide dobod, akkor esélyt adsz annak, hogy újrahasznosítsák őket.

Használt étolaj

Főzés után megmaradt használt olajat gyűjtsd vissza egy üres (akár régi olajos) flakonba és add le a MOL benzinkutakon, ahol újrahasznosítják őket!

Izzó, lámpa, fénycső

Kifejezetten tilos a kommunális kukába dobni, mert a lámpahulladékokban található veszélyes anyagok – mint például a higany -, szennyezhetik a környezetet.  Keresd meg a hozzád legközelebbi gyűjtőhelyet, így újra tudják őket hasznosítani.

5 comments

  • Kedves Mária! Köszönjük szépen, örülünk, hogy tudtunk segíteni! Üdv, Vatera

 • A ruhakonténeres oldal 100%-ig használhatatlan, hiszen pont a lényeg hiányzik róla: hogy hol találhatóak a konténerek.

  A zoknivisszaküldős projekt nem gazdaságos, mert egy lyukas zokni mosásának és postázásának a költségén akár egy új pár zokni is vásárolható. Ráadásul a szállítása, mosása is károsítja a környezetet.

  • Kedves Zoltán! Sajnos konkrét listát nem sikerült szereznünk a konténerekről, de budapesti viszonylatban azt a választ kaptuk, hogy nagyobb bevásárlóközpontok/TESCO/METRO/Alle környékén találhatóak a konténerek. Az ingyenes zokni visszaküldés működik, az általuk küldött címke segítségével ingyen fel lehet adni a régi zoknikat. Ezen az oldalon lehet tőlük konkrétan kérdezni. Üdv, Vatera

 • A kezdeményezést én is jónak tartom, mivel minden háztartásban van olyan dolog, holmi, amit csak kerülgetünk.
  De másoknak viszont, nagy segítséget jelenthet!
  Sokan viszont sajnálnak tőlük megválni, valami, akár “kötödés kapcsán”.
  Sokszor nagyon nagy önuralommal lehet szelektálni, ezt is be kell látnunk.
  Viszont, egy, vagy többszöri nekifutás után tudunk csak dönteni.
  Félreértés ne essék, itt nem a beteges gyűjtögetőkre gondolok!
  Nem tudom, hogy véletlen nem-e ügyeskedők kezébe kerül, amiből megpróbál “üzletelni”?
  Ezen egyedek kiszűrésével az ötlet remek.
  Üdvözlettel: József

Vélemény, hozzászólás?