Mi különbözteti meg a magas minőségű ruhadarabokat a silány termékektől?

cikkek

„Vásárolj kevesebbet. Válassz jól. Legyen ez az utolsó darab. Minőséget válassz, ne a mennyiségre menj. Mindenki túl SOK ruhát vesz” – mondja Vivienne Westwood legendás brit divattervező, környezetvédelmi aktivista. De mi különböztetni meg a magas minőségű ruhadarabokat a silánytól? Nem mindenkinek volt lehetősége ezt megtanulni. Összegyűjtöttük azokat a fontos szempontokat, amelyek segítségedre lehetnek.

Nekem nem volt rá szemem. Anyu sokat mesélt arról, hogy egy időben varratta a ruháit, sőt, ő maga is sokat varrt nekünk. Különleges darabjai voltak, amelyeket sajnos nem őrzött meg, így mi már nem viselhettük őket, csak az elbeszélések maradtak.

A kilencvenes években voltam tini, a családunk anyagi helyzetéből adódóan sok örökölt ruhánk volt, a kínaiból öltöztünk, turkáltunk. Nem éreztem ettől rosszul magam, egyedüli negatív emlékem, hogy már mindenkinek volt színes fodros lambada szoknyája az osztályban, mire én is megkaptam az enyémet. Fekete volt, színes szegéllyel, mert már csak olyat lehetett kapni.

A fiatalkori gardróbom tele volt sztreccses csőfarmerrel, flitteres topokkal, műszálas felsőkkel. Fogalmam sem volt arról, milyen a minőségi darab, nem volt viszonyítási alapom.

Az érettségi után ruhaipari technikusnak tanultam. Az ipari varrógépek között Gabi néni, a gyakorlatvezető, pillanatok alatt kiszúrta a kókány munkát, és felbontatta velem a varratokat. Azt is megtanultam, hogy hiába szép a varrás és az eldolgozások, vasalás nélkül sehogy sem mutat a ruha, rossz vasalással pedig egy pillanat alatt el lehet rontani valamit. Ennek ellenére később sem kifejezetten a minőséget kerestem, hamarabb estem a gyors divat csapdájába.

A minőség felismerése tanulható

Szégyen, nem szégyen, akkor kezdett el foglalkoztatni újra a dolog, amikor a fenntartható divattal kezdtem foglalkozni 2016-ban. Akkor találkoztam Vivienne Westwood legendás brit divattervező, környezetvédelmi aktivista fent idézett gondolataival is.

Ahhoz ugyanis, hogy sokáig és szeretettel tudjunk viselni egy adott ruhadarabot, két dologra van szükség. Egyrészt nem árt, ha az adott ruhadarab kiváló minőségű. Másrészt az sem mindegy, mennyire vigyázunk rá, hogyan mossuk, milyen gondosan ápoljuk, vagy hogyan tároljuk. Az utóbbi rajtunk múlik, az előbbi viszont azon, aki az adott darabot elkészítette.

Szerencsére a minőségi és silány ruhadarabok közötti különbség felismerését meg lehet tanulni, ha már kialakult bennünk az igény, hogy minőségi darabokat szeretnénk vásárolni.

Ami a legfontosabb, hogy a márkanév ma már nem jelent egyet a minőségi terméknek. Inkább az ujjunknak és a szemünknek higgyünk, ne a marketingeseknek. Ezt csak azért írom, mert nemrég egy second hand üzletben a kezembe akadt egy Roberto Cavalli ruha – legalábbis a címkén az állt. De sem a varrások, sem a mintaillesztés, sem pedig az alapanyag (100% műszál) nem utalt arra, hogy ez egy tervezői világmárka.

Minőségi vagy silány? – 11 fontos támpont

A következőkben arról olvashattok, hogyan ismerhetjük fel a jó vagy magas minőségű ruhadarabokat. A blog különböző közösségi platformjain beszélgettünk már erről, de most összegyűjtöttem az összes eddigi tapasztalatot.

Nézd meg a ruhát először belülről!

1. A varrás milyenségéből egy pillanat alatt látni fogod, mennyit törődtek az adott ruhadarabbal a készítés során. Figyeld meg, mennyire csúsztak el a varratok, milyenek az eldolgozások, vannak-e tűzések, és ha igen, akkor szépek-e, egyenletesek-e a felhajtások?

Ennek a Vaterán talált nadrágnak szépek az eldolgozásai is. Sajnos, egy kicsit nagy, így biztosan magamra kell alakíttatni ahhoz, hogy tökéletes legyen. A legtöbb ruhadarabommal amúgy ez a helyzet, sokakhoz hasonlóan én sem vagyok konfekcióméret. Sok ruhámat át kellene alakíttatnom ahhoz, hogy tökéletesen álljon. Fél centi is rengeteget számít.

2. Ha egy ruhadarabban van szűkítő varrás, az is általában minőségibb darabokat jelöl, de nem mindegy, ennek az elhelyezése és az eldolgozása sem.

3. A belső varrásokat minőségi darabok esetében sokszor van szegőszalag segítségével dolgozzák el.

4. Természetesen nem mindegy, milyen a ruha bélése – ha van neki -, milyen anyagból készült, és mennyire él önálló életet.

 

Nézd meg a címkét!

5. Ha a márka címkéje szövött anyagból készült, biztos lehetsz benne, hogy magasabb minőségű darabbal kerültél szembe.

6. Az sem mindegy, mi áll a címkén: a természetes alapanyagok a legtöbb esetben magasabb minőségűek. A 100% selyem, gyapjú vagy pamut sok szempontból jobb választás, mint az akril.

A fotón látható, a Vaterán talált second hand pulóver is 100% pamut. Nagyon örültem neki, hogy a sok műszálas pulóver között rábukkantam. Amikor szűrök, mindig rákeresek az alapanyagra, ez az első szempont nálam.

Viszont a pamut kapcsán jó tudni a következőt: ha nem second hand vásároltok, hanem új ruhát kerestek, a 100% pamut sajnos már nem egyértelműen garancia a minőségre is. A pamutot szinte teljesen kisajátított a fast fashion. Az organikus pamut, vagy tanúsítással rendelkező (OEKO-TEX, GOTS) pamutruhák már nagyobb eséllyel jelölik a minőségi darabokat.

7. Az sem mindegy, mennyi szintetikus szálat kevernek a természetes alapanyagokhoz. Jellemzően maximum 5-7% még nem árt, sőt, rugalmassá teszi például a pamutot (zokninál, fehérneműnél, passzénál fordul elő). Azonban minél több a műszál benne, vagy minél többféle alapanyag keverékéből áll az adott ruhadarab, annál nagyobb az esély arra, hogy silányabb minőséggel állunk szemben.

8. A több anyagból varrt, élénk színű ruhák is legyenek moshatók, tisztíthatók. Egyszerűen nem életszerű, hogy valamit nem lehet tisztítani.

Nézd meg a ruhát kívülről is! A legfontosabb:

9. Figyeld meg a ruha esését! Minél jobb minőségű a ruha, annál zsebben öleli körbe a testet még akkor is, ha nincsen gondosan kivasalva. Azért is ajánlottam többek között a HOBBS vagy a COS márkákat, mert náluk már valóban magas minőségű darabokra bukkanni – másodkézből is. (A COS egyébként a H&M Csoport márkája, újonnan nem vásárolnék tőlük, de másodkézből a mai napig veszek fast fashiont.)

10. Rejtett gombolással ma már ritkán találkozunk, a legnagyobb cégek sem vacakolnak ezzel, viszont érdemes ilyen darabokat keresni.

11. A minőségi vagy behúzott gombok, szépen eldolgozott gomblyukak is gyanúsak lehetnek.

És ha ezeken a teszteken átment, gondold át, valóban ki tudod-e használni, biztosan tökéletes-e a színe, a szabása. Viselnéd-e legalább harmincszor?

Tanulj a YouTube-ról! – 2 YouTube videó a témában

Justine Leconte divattervező 5 pontban osztja meg a tapasztalatait. A legtöbbet én is említettem az előző bekezdésben, de a videóban példát is láthattok hozzá.

Alyssa Beltempo a slow fashion (lassú divat) egyik képviselője a YouTube-on. Angol nyelvű videójában ő is több példát is hoz a minőségi darabokra. Ha nem is értitek szóról szóra, miről mesél, a képeket akkor is érdemes megnézni.

 

Vélemény, hozzászólás?