5 + 1 tipp online használt ruha vásárláshoz, hogy soha ne nyúlj mellé!

cikkek

Először is engedjétek meg, hogy bemutatkozzak: Mengyán Eszter vagyok, újságíró, 2016 óta foglalkozom a környezettudatos öltözködéssel, fenntartható divattal és tudatos ruhavásárlással, amelyről blogot is vezetek. Sokan egy kihívás miatt figyeltek fel rám: 2016 októbere és 2017 novembere között nem vásároltam magamnak ruhát, cipőt, táskát, kiegészítőt – valójában semmit, aminek köze van az öltözködéshez.

Szerettem volna, ha még többen tudomást szereznek róla, mennyire környezetterhelő és kizsákmányoló a divatipar jelenlegi működése. A probléma felvázolása mellett megoldásokat is szeretnék mutatni arra, hogy mit tehetünk és hogyan vásárolhatunk ruhát tudatosabban? Ezekről is mesélek a Zöld Vatera blogon, ahol mostantól egy éven át rendszeresen találkozhattok az írásaimmal.

Az online használt ruha ruha vásárlástól sokan tartanak, pedig igazi kincsekre bukkanhatsz. A következő 5 + 1 tipp segít abban, hogy okosan, tudatosan és hatékonyan vásárolj. Használt ruhát vásárolni ugyanis csak akkor környezettudatos megoldás, ha a megvásárolt darabot rendszeresen viseled a jövőben. 

Tapasztalataim szerint sokan azért félnek online használt ruhát vásárolni, mert nem tudják azt felpróbálni, megtapogatni, nem biztosak a méretben. Sokáig én is így voltam ezzel, de az utóbbi években megismertem olyan támpontokat, amelyek segítségével sokkal nagyobb eséllyel találom meg a tökéletes ruhadarabokat.

Azért is tartom fontosnak a használt ruhák vásárlását, mert a ruhadarabok gyártása kifejezetten környezetterhelő, erről ebben a korábbi írásomban meséltem. Csak egy adat a cikkből: a becslések szerint évente 80 és 150 milliárd ruhadarabot gyártottak világszerte, sok esetben kizsákmányolva a munkásokat, nem törődve a környezettel és a bolygónkkal. Az internetes piactereknek köszönhetően Sopronból vagy Debrecenből is bekerülhetnek olyan ruhadarabok a ruhatáramba, amiket szeretettel viselek tovább. Miért is mennék fast fashion üzletbe vásárolni, ha valaki pont olyan ruhát szeretne eladni, amire nekem is szükségem van?

Nem állítom, hogy másodkézből mindent be lehet szerezni. És azt sem mondom, hogy ne támogasd a hazai ipart vagy alkotókat, kézműveseket. De egy egészséges egyensúlyt érdemes megteremteni, és ha valamire szükséged van, akkor érdemes először az online használt ruha piacokon szétnézni.

A következő kérdések segítenek abban, hogy tudatosabban vásárolj (használt) ruhát online.

Ha megvan a kiválasztott ruhadarab, kérdezd meg magadtól:

1. Illenek hozzá a meglévő ruhadarabjaim?

Sokszor csak önmagában látjuk az adott ruhadarabot, pedig a legtöbb esetben viselünk hozzá egyéb ruhadarabokat, kiegészítőket is. Képzeld el, hogyan mutat az adott ruhadarab a meglévő ruháiddal! Képes vagy legalább három-öt különböző szettet összeállítani? Van hozzá megfelelő cipőd (akár többféle)? Van hozzá megfelelő fehérneműd?

Velem megtörtént már, hogy megvásároltam egy gyönyörű ruhát, de egészen addig nem tudtam viselni, amíg nem vettem hozzá egy megfelelő melltartót. Dupla költsége volt annak az egyetlen darabnak. Arról nem is beszélve, hogy volt olyan ruhám, ami azért állt a szekrényben sokáig, mert se cipőm, se táskám nem volt hozzá, amivel jól mutatott volna.

Utólag belátom, nem voltam elég tudatos. Egyszerűen csak boldog voltam, amikor igazi kincsre akadtam, és nem gondoltam át ezeket a nagyon egyszerű dolgokat. Szégyelhetném magam, de inkább tanulok a hibáimból. Megosztom a tapasztalataimat azért, hogy te már okosabban vásárolhass.

2. Biztosan jól áll a színe?

Komoly tapasztalat volt a számomra, hogy léteznek olyan árnyalatok, amelyek csak sminkkel mutatnak rajtam valahogy. És léteznek azok a színek, amelyek nagyon tetszenek, vettem is olyan ruhákat, de utána soha nem viselem őket. Egészen addig nem állt össze a kép, amíg el nem mentem színtanácsadásra. Ez a program ma már teljesen hétköznapi nők számára elérhető, nem valami úri huncutság. Az a két óra szó szerint megváltoztatta az életemet. Azelőtt khakit, bézst és drappot is viseltem, nem idegenkedtem a narancssárgától sem, és volt olyan nyár, amikor feketét feketével hordtam.

A színtanácsadás egy olyan elemzés, amelynek során a természetes bőrtónust, a szemszínt és a szem élénkségét veszik alapul. A harmonikus megjelenést keresve több, mint 100 árnyalatot hasonlítanak össze az arc közelében. Figyelnek arra, hogy bizonyos árnyalatok milyen hatással vannak az arcra: melyik mellett lesz frissebb, melyik mellett sápadtabb. Azokat az árnyalatokat gyűjtik egy kupacba, amelyek a legjobban állnak. Ez alapján lehet megállapítani az úgynevezett színtípust. Megdöbbentő volt látni, mennyivel jobb árnyalatok léteznek számomra, mint az általam előszeretettel viselt verziók. Azóta folyamatos átalakulás zajlik a ruhatáramban. Sokkal tudatosabban tudok ruhát vásárolni magamnak is. A szűrésnél mindig beállítom, a számomra legmegfelelőbb árnyalatokat, így biztosan olyan színt vásárolok, ami jól áll.

Az elmúlt években pedig már másoknak is segítek, mert én magam is elkezdtem a színtípusokkal és színtanácsadással foglalkozni. Felemelő érzés megmutatni a hozzám fordulóknak, mennyire gyönyörűek bizonyos árnyalatokban.

3. Biztosan jó a szabása?

A megfelelő árnyalatot megtalálni nagyon jó dolog, de emellett másra is érdemes figyelni a ruhavásárlás során: például a szabásra. A tapasztalataim szerint nagyon sokan

  • nem hordanak megfelelő méretű melltartót (egy jó melltartó optikailag 5-10 kilót is lefaraghat a viselőjéről),
  • nem hordanak megfelelő méretű ruhadarabokat (általában nagyobbakat viselnek, pedig már néhány centi szűkítés, rövidítés is rengeteget számít)
  • nem tudják, hol van a derekuk (nem a dekoltázs hangsúlyozása, hanem a derékvonal kiemelése a nőies megjelenés alapja).

A tested megismerése és megszerettetése segít abban, hogy csinosabban öltözz és büszke legyél a formáidra. A méret tényleg nem számít, hiszen csinosan fel lehet öltözni 34-es és 46-os mérettel is. A megfelelő szabásvonalak azonban segítenek abban, hogy magabiztosabb legyél, jobban néz ki és jobban érezd magad a bőrödben.

4. Szereti a bőröd az anyagát?

Számomra az alapanyag pontosan ugyanolyan fontos szempont, mint a szín és a fazon. Amikor csak lehet a természetes alapanyagokat keresem, mint a pamut, a len, a selyem vagy ezek keveréke. Miért? A választ ebben a cikkben találod.

Léteznek egyébként olyan ruhadarabok (pl. fürdőruha, sportruházat vagy technikai öltözékek), ahol még nem lehet kikerülni a műszálas alapanyagokat. De tudom, hogy a bőröm hosszú távon már nem tudja elviselni a poliésztert.

Ha nem ismered az alapanyagokat, akkor se ess kétségbe! Én is csak az alapokkal vagyok tisztában, de igyekszem folyamatosan tanítani az ujjaimat, és megfigyelem, hogy a meglévő ruháim közül mit miért szeretek vagy mit miért nem viselek szívesen. Megpróbálom levonni a következtetéseket, és a jövőben ezekre odafigyelni akkor, ha új ruhát vásárolok.

5. Mérni, mérni, mérni!

Bevallom, kicsit macerásnak tartottam korábban a méricskélést, de néhány keserű tapasztalat után be kellett látnom, hogy enélkül nem úszom meg, ha online szeretnék ruhát vásárolni. Igenis le kell méretni a megvásárolandó ruhadarabot, és meg kell mérni saját magatokat is. Ennek az is az oka, hogy a méretezés eltérő lehet a különböző országok márkáinál, és egy német 38-as méret nem ugyanakkora, mint egy olasz 38-as méret.

Azt javaslom, vedd elő a centit (ne a vonalzót, hanem a szabócentit vagy papírból készült mérőszalagot) és méresd le magad valamelyik családtagoddal vagy a barátnőddel. (Magadat mérni nem lehetetlen, csak sokkal nehezebb, és bizonyos méreteknél nem lesz pontos az eredmény.)

+ 1 Valóban szükséged van rá?

A végére hagytam a legfontosabb kérdést! Ruhavásárlás előtt érdemes megállni egy pillanatra, és elgondolkodni azon, miért is szeretnéd megvenni az adott ruhadarabot. Mi az, ami miatt szükséged van rá? Mit látsz benne? Nincs hasonló a szekrényedben, amivel ugyanazt a hatást érheted el? Én sem vagyok robot, engem is elkap az érzés, hogy szükségem van egy új ruhadarabra, de olyankor mindig egy kicsit gyanús is ez a hirtelen jött vágy. Gondolkodásra késztet és az önismeret felé terelget.

Nálam érvénybe lépett az a szabály, hogy csak akkor veszek új ruhát, ha valamit kiszelektáltam, és a megfelelő helyre adtam tovább. Szeretem, ha a ruháimat, amiket én már nem viselek, szeretettel viselik tovább mások. Így maradnak körforgásban a ruhadarabok, így óvjuk igazán a környezetet.

Vélemény, hozzászólás?