Maradj otthon és ültess fát!

cikkek

Otthon ülsz a kanapén, mert bezártak az éttermek és a mozi is?

Ne töltsd haszontalanul az idődet, ültess fát!
https://www.vatera.hu/myforest

A jelenlegi válságos időszakban mindenki azzal teszi a legjobbat saját magának és embertársainak is, ha otthon marad, viszont, mivel senki sem szereti bezárva, haszontalanul eltölteni az idejét, ezért javaslunk egy tevékenységet, amivel hasznosan ütheted el az idődet: olvass!

Olvasd el például ezt a cikket, amelyben bemutatjuk, hogy kizárólag a kanapén üléssel milyen nagymértékben tettél és tehetsz egy szebb és élhetőbb Földért nemcsak a Föld napján.

Azzal, hogy otthon maradtál home office-ban és nem vezettél be a munkahelyedre, már sokat tettél a Földért. Egy 2016-os Numbeo és Portfolio.hu felmérés szerint átlagosan 67 percet és 24 km-t spóroltál meg egy oda-vissza úttal az életedből, amennyiben egy átlagos Budapestre ingázó ember vagy (azóta ez a szám már növekedett). Illetve, ami a Föld szempontjából még fontosabb, hogy a KSH egy 2017-es tanulmánya szerint egy átlagos Európai Uniós gépjármű 130 g CO2-t bocsát ki kilóméterenként (Magyarországon a viszonylag idős gépjárműállomány miatt ez a szám magasabb), vagyis egy napi átlagos 24 km-es ingázást feltételezve 1,82 kg CO2-t pöfögtél volna ki a levegőbe. De, mivel te otthon maradtál, ezért mindezektől megkímélted a környezetedet.

De ne álljunk itt meg, nézzük mi lett volna, ha a családdal bementetek volna a városba, hogy egyetek egy jót. Mivel a nyugati világ túlnyomó többségében, így Magyarországon is általánosan elfogadott az a sokak által megcáfolt, először Justus von Liebing német kémikus által az 1800-as évek közepén felállított elmélet, ami szerint az állati fehérje az erő és az egészséges táplálkozás non plus ultrája, így abból indulok ki, hogy a család egy ilyen vacsora során elsősorban húst tartalmazó ételt fogyasztott volna.

Legnagyobb mértékben a bárányhús terheli a környezetet, azonban, mivel Magyarországon elhanyagolható a bárányhús fogyasztás, ezért térjünk át a sorában a következő marhahúsra.1 kg marhahús előállítása során 27,1 kg CO2 kerül a légkörbe, így, ha azzal számolunk, hogy egy 4 fős család elment volna egy hamburgerezőbe és kért volna egy-egy hamburgert 20 dekás marhahúspogácsával, akkor csak a hús elfogyasztásával közvetetten 21,68 kg CO2-t juttatott volna a levegőbe.

A számok jobb érthetősége érdekében úgy is mondhatnánk, hogy 4 db hamburger el nem fogyasztásával 800 km-nyi autózásnak megfelelő CO2 levegőbe juttatását előzted meg.

Láthatod, hogy kizárólag azzal, hogy nem mentél sehova máris mennyit tettél minden egyes földi élőlényért, de ennél van tovább is. Mi lenne, ha azt mondanám, hogy menj ki a kertedbe és ültess el pár növényt, vagy akár egy fát is, mert azzal még az ingatlanod értékét is növelheted?

Ha nem hiszed, akkor olvasd el Geoffrey Donovan és David Butry: Trees in the City című tanulmányát, ami az amerikai Portland példájának megállapította, hogy átlagosan minden fa 3 százalékkal növeli a környezetében található ingatlan értékét.

És, ha mindez nem lenne elég, akkor azt se felejtsd el, hogy egy fa kiválóan hűt a nagy nyári melegben, jobban csillapítja az utcai zajt, mint egy téglafal és a levegőt is kiválóan megszűri a portól, továbbá egy szép nagy faágra hintát is felszerelhetsz a gyerekeidnek, unokáidnak.

Forrás: https://eionet.kormany.hu/fak

Miután nem használtad ma az autódat és nem is ettetek meg a családdal egy-egy hamburgert az étteremben, sőt még akár egy fát is elültettél a kertedben van még valami, amit megtehetsz. Fordítsd azt a hamburgeren megspórolt 3000 Ft-t további fák ültetésére és hozz létre magadnak, a gyerekeidnek és az unokáidnak egy saját erdőt!

Hogyan lehetséges ez? Semmi mást nem kell tenned, csak menj fel például a MyForest közösségi erdők oldalára, válassz ki egy számodra szimpatikus faültetési projektet és járulj hozzá tetszőleges mennyiségű fa elültetésével egy olyan kezdeményezéshez, amit egyre több magánszemély és cég tart fontosnak, így a Vatera is, aki a MyForest-tel együttműködve több ezer facsemete elültetését finanszírozza.

Gondolj bele, hogy, ha akár egyetlen általad elültetett fa is eléri a 30 éves kort, akkor átlagosan 12kg szén-dioxidot fog egy év alatt belélegezni és egy négytagú család számára egy évre elegendő oxigént fog kibocsátani.

A MyForest által 2019-ben Szarvasgedén egy hektárnyi területen elültetett 10.000 facsemete felnőtt korára évente 6 tonna szén-dioxidot fog tudni megkötni. Összehasonlításként Magyarországon az egy főre vetített karbonlábnyom 5,89 tonna CO2 volt 2015-ben egy 2017-es KSH tanulmány szerint, amiből a háztartások 1,44 tonnáért voltak felelősek.

Azonban miért állnánk meg 1 hektár földterület beültetésénél? A MyForest célja, hogy megduplázza a világ jelenlegi erdeinek a méretét, amihez minden földi lakosnak nagyjából 200 fát kell ültetnie. Tudom, ez egy nagyon nagy számnak tűnik, de ha azt hiszed, hogy erre te biztos nem vagy képes, akkor nézd meg ezt a tudósítást Etiópiáról, ahol csupán 13 óra alatt 350 millió facsemetét ültettek el.

Ahogy azt te magad is láthatod, mindössze a fogyasztási szokásaid kényszerű átalakításával milyen sokat tettél a Földért és csupán néhány fa elültetésével hatalmas mennyiségű szén-dioxid megkötéséhez járulhatsz hozzá, így arra biztatlak, hogy fontold meg a korábbi tanácsaimat és apró változtatások segítségével tegyél te is klímaváltozás megállítása érdekében, mielőtt még túl késő lesz és bár más okból adódóan, de újra otthonaik rabjává válunk.

Felhasznált források:
http://magyartarsashaz.hu/2016/09/07/budapesten-marpedig-jo-a-kozlekedes/
http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/terstat/2017/05/ts570501.pdf
http://www.matud.iif.hu/2013/11/13.htm
https://tudatosvasarlo.hu/cikk/hus-es-sajt-legkevesbe-klimabarat
https://pdfs.semanticscholar.org/fa36/d04456bf7c54e50871520d073ce865670eb4.pdf
https://www.globalisfelmelegedes.info/mit-tehetuenk/noevenyzet/187-gyors-tenyek-a-fakrol
https://eionet.kormany.hu/fak
http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/pdf/kornyhelyzetkep18.pdf

Vélemény, hozzászólás?