Zero Waste – Mi ez az egész?

cikkek

Aki már profi a zero waste témában, most csukja be a szemét vagy kattintson és fussa végig Zsebibogyó vlogger hasznos hulladékmentes videóit. A többieket, mondhatni kezdőket pedig szeretnénk marasztalni néhány mondat erejéig, hiszen a visszajelzések alapján még mindig van helye egy teljesen alapoktól induló bejegyzésnek a Zöld Vaterán. Jöjjön akkor néhány gondolat dióhéjban a zero waste – hulladékmentes életmód mozgalomról.

Az alapelv, ami akár jelmondata is lehetne a mozgalomnak:

A legkörnyezettkímélőbb hulladék az, ami eleve létre sem jön!

A mai fogyasztásra épülő társadalmunk pont ez ellen megy, hiszen lépten nyomon vásárlásra-birtoklásra buzdít minden, ami körülvesz minket. A zero waste, azaz hulladékmentes életmód arról szól, hogy a igényeink helyett, inkább az alap szükségleteinkre fókuszáljunk, és ezáltal a lehető legkevesebb szemetet állítsuk elő a hétköznapokban.

Persze lehet legyinteni és homokba dugni a fejünket, sőt lehet az úgymond “nagyemberekre” is mutogatni, de a bolygónk jelenlegi állapota miatt be kell lássuk, hogy az időnk fogytán, így kisemberként is legalább annyira fontos mit teszünk, hogyan élünk a hétköznapokban.

Az elkövetkezendő hetekben szeretnénk minél több zero waste témához kapcsolódó információt megosztani veletek itt a Zöld Vatera oldalon, illetve minél több minimalista életmódhoz passzoló vaterás terméket bemutatni nektek. Tartsatok velünk, tegyük megy együtt az első lépéseket a változás felé!

2 comments

 • Sziasztok!
  Évek óta árulunk Vaterán, és tételeink jelentős részének bevételéből egy új típusú zöldszervezet beindítását fogjuk finanszírozni.
  Lehetséges volna-e megkapnunk ezen tételeinkhez a környezettudatos logót?
  Javarészt régi pénzeket árulunk.
  “Hogy a pénz “hajszolása” végre ne csak a jövőnk romlására legyen!”

  • Kedves Péter! Az érmék (még ha jó célt is szolgálnak), sajnos nem férnek bele a környezettudatos kategóriába. A kezdeményezés viszont nagyon izgalmasan hangzik! 🙂 Lenne kedve esetleg néhány szóban elmesélni-leírni nekünk miről van szó? Szívesen készítenénk belőle blogposztot, hogy minél több emberhez eljuthasson. Köszönjük! Üdv, Vatera

Vélemény, hozzászólás?