#használtruhaszeptember kihívás

cikkek

A műanyagmentes július és a szívószálmentes augusztus után most egy újabb zöld kihívástól hangos az internet.

A használtruha szeptember ez alkalommal a fast fashion kedvelőket teszi próbára, hiszen arra buzdítja a divatkedvelőket, hogy ebben a hónapban kizárólag használtruhát vásároljanak.

Tudtad, hogy a csillogó kifutók és címlapok mögött a divatipar a második legkörnyezetszennyezőbb ipari tevékenység a világon? Csak néhány elrettentő adat, hogy érezd a dolog súlyát…

Egyetlen pamutpóló elkészítéséhez 3000 liter vízre van szükség, ami egy átlag ember 2,5 éves vízfogyasztása.

20 millió tonna textilhulladék keletkezik évente Magyarországon, aminek a fele soha le nem bomló anyagból készült.

A divatipar modernkori rabszolgatartó. Fejlődő országokban éhbérért, emberhez nem méltó, olykor életveszélyes körülmények között dolgoztatnak nőket és gyerekeket! 🙁

A borzasztó adatokról ennyit, mostantól foglalkozz inkább azzal, amivel jó irányba változtathatod a fentieket!

Csatlakozz a kihíváshoz, vásárolj használtruhát a Vateráról!

 1. Légy tudatos, tervezd meg, hogy mire van szükséged és csak utána böngéssz!
 2. Ha megtaláltad az adott kategóriát vagy keresőszó alapján leszűrt terméklistát, akkor a lista elején található szűrődobozban pipáld ki a “csak használt termékek“-et!
 3. Ha még zöldebb vagy és a pénztárcádat is szereted, akkor állítsd be a lakóhelyed szerinti keresést, és vedd át személyesen a kiválasztott ruhaneműt.
  +1 tipp: Mindig csekkold az eladó összes termékét, hiszen lehet, hogy több kincsre lelsz egy csapásra.

4 comments

 • Kedves szerkesztők!
  Képtelenség, hogy az alig 10 millió magyar évente 20 millió tonna textilhulladékot termel. 2 tonna\ fő? Kérem, nézzenek utána, és korrigálják az adatokat.
  Üdvözlettel: Bihari Gabriella

  • Kedves Gabriella! Igen, mi is ledöbbentünk rajta és tényleg borzasztóan hangzik! 🙁 Innen hoztuk az információt, és bár tény, hogy az adat egy 2016-ban készült Független Ökológiai Központ tanulmányból származik, nem hinném, hogy azóta javult volna a helyzet. 🙁 Üdv, Vatera

  • 20 000 000:10 000 000
   ————–
   2
   azaz 2kg/év/fő.
   :), de az összmennyiség tényleg sok sajnos.

   • Markának nincs igaza, az tonna és nem kiló. Legalább is a szöveg szerint “20 millió tonna textilhulladék keletkezik ” és azt osztjuk a 10 millióval, az valóban kettő, de tonna.

Vélemény, hozzászólás?