Így újíts fel egy unalmas bútordarabot! 1. rész

cikkek, DIY

Azúr Bagoly Ági vendégbloggerünk már megmutatta, hogy milyen csodákat lehet készíteni egy régi képkeretből, de ez alkalommal egy még látványosabb posztot olvashatsz tőle itt a Zöld Vaterán, DIY témában! ♥

A használt bútorok között elég sok snassz darab van. Az első gondolatod lehet az, hogy „Mégis mihez kezdjek egy ilyen fantáziátlan-stílustalan cuccal?” Ez teljesen érthető: sok bútor nem is tűnik érdemesnek arra, hogy munkát fektess az átalakításába. –…pedig sokszor éppen egy vééégtelenül egyszerű darab a legjobb kiindulópont ahhoz, hogy szabadon ereszthesd a kreativitásodat! 

A most induló négyrészes cikksorozatban egy közönséges laminált komód felújítását kísérheted végig. 

Ha tehát ilyesféle reménytelennek látszó bútorra akadsz a Vaterán lévő termékek között, akkor jusson eszedbe, hogy a bútorfestés eszköztárával bizony a teljesen snassz darabokat is újra lehet gondolni!

Talán hihetetlennek tűnik, hogy az ilyen lényegében műanyag bútorokat is át lehet alakítani, de hidd el, hogy a megfelelő anyagok használatával ez sem nehéz feladat!

A munka mindössze három lépésből áll:

1. ELŐKÉSZÍTÉS

2. FESTÉS

3. FELÜLETZÁRÁS

Ez a cikk az előkészítés feladatait járja körbe. A további bejegyzésekben végigkövetheted majd a bútor teljes átalakításának folyamatát.

1. ELŐKÉSZÍTÉS

Az első lépésben excenteres csiszológéppel és 150-es csiszolópapírral megérdesítettem a felületet. Az érdesítést kézzel is meg lehet csinálni, de a nagy felületeken géppel sokkal gyorsabban lehet haladni.

A laminált bútorok esetében egyébként nincs feltétlenül szükség az érdesítésre. (Én most elsősorban a felületen lévő ázott foltokat szerettem volna így elsimítani. A laminált felület ugyanis felpuklisodik, amikor víz éri.) Ha tehát a bútorod felülete jó állapotban van, akkor nyugodtan ugord át ezt a lépést.

Az érdesítés után alaposan megtisztítottam a bútort: átsikáltam mosogatószeres vízzel, majd bő vízzel leöblítettem a tisztítószert. Ez kifejezetten fontos dolog, mert ha a felület nem elég tiszta, akkor semmilyen festék nem tapad megfelelően! 

Ez után fatapasszal kipótoltam azokat a részeket, ahol karcos vagy hiányos volt a felület: a fatapaszt egy spaklival belesimítottam a mélyedésbe, majd a száradás után (1-2 óra elteltével) 150-es csiszolópapírral összecsiszoltam a felülettel. (Ha mélyebb a sérülés, akkor ezt meg kell ismételni még egyszer-kétszer.)

A korábban egyenetlen felületet az érdesítés után itt-ott előbukkanó pozdorja mutatja.

Az így előkészített bútor már készen is áll a festésre! Szükséges-e alapozót használni? Milyen eszközzel érdemes felvinni a festéket? – Ha kíváncsi vagy, hogy mi a válasz ezekre a kérdésekre, akkor tarts velem legközelebb is! 🙂

A cikket Isza Ágnes, az Azúr Bagoly alapítója írta. – Ági munkáit az https://azurbagoly.hu oldalon követheted, a festékeit pedig ezen a linken keresztül tudjátok megvásárolni a Vaterán.

Vélemény, hozzászólás?