Így újíts fel egy unalmas bútordarabot! 3. rész

cikkek, DIY

A sorozat előző két részében végigkövethetted azt, hogy miként érdemes először előkészíteni, majd lefesteni egy laminált bútorlapból készült komódot. Ez a bejegyzés pedig a felújítás utolsó lépéséről, azaz a felületzárásról szól: ez a lépés alakítja ki a festett felület ellenállóképességét.

Ha lemaradtál az előző részekről, akkor itt és itt elolvashatod a történet korábbi fejezeteit.

3. FELÜLETZÁRÁS

A tejfesték felületét a legutolsó réteg száradása után le kell zárni: ehhez használhatsz bútorviaszt, kenderolajat, bútorlakkot az ízlésednek megfelelően. Ügyelj arra, hogy mindig olyan felületzárót válassz, ami a bútor igénybevételének megfelelő lesz! – Ha kulcsokat tárolsz a bútor felületén, akkor karcálló védelemre lesz szükséged, ha gyakran teszel vizespoharat a komódra, akkor vízálló védelemre van szükséged, ésígytovább. 

A felületzáró kiválasztásakor is érdemes ellenőrizned a termék összetételét (legfőképpen a VOC-tartalmát), mert a nem megfelelő anyag az egészségedre és a környezetre is felesleges megterhelést jelent.

A komód felületének megóvásához bútorviaszt használtam: egy pamutronggyal kis mennyiséget körkörös mozdulatokkal bedörzsöltem, majd kb. 10 perc után teljesen szárazra töröltem a felületet. Ennyi! 🙂 (Bizony… cipőt pucolni kb. nehezebb, mint bútort viaszolni!)

A viasz gyönyörűen elmélyíti a tejfesték színeit és csodásan bársonyos felületet képez!

A Daddy Van’s bútorviasz kizárólag élelmiszerminőségű olajokból-viaszokból áll (a VOC-tartalma 0), így nyugodt szívvel alkalmazható például a gyerekszobában is.

A bútorviasszal kezelt felület víztaszító, azaz nedves ronggyal könnyedén tisztítható. A viasz előnye az, hogy a felület könnyedén javítható: a kisebb foltokat elég finoman megcsiszolni, majd újraviaszolni ahhoz, hogy a szépséghiba nyom nélkül eltűnjön.

A viaszolt/olajozott/lakkozott bútor a száradás után rögtön használható is, de 2-3 hétig még érdemes kíméletesen bánni vele (ennyi ideig tart, amíg a felületzáró eljut a maximális keménységéig).

A cikksorozat következő részében összeszedem a felújításhoz szükséges eszközök-anyagok listáját… ééés megmutatom, hogy milyen lett a komód az átalakítás végeztével! Kíváncsi vagy?

Ha kedvet kaptál a bútorfelújításhoz, akkor először is böngészd végig a Vatera kínálatát (itt kincsekre lehet akadni), aztán olvasd el ezt az átfogó útmutatót ahhoz, hogy magabiztosan ragadhass ecsetet!

A cikket Isza Ágnes, az Azúr Bagoly alapítója írta.

Vélemény, hozzászólás?