Fenntartható divat kihívás 2021 – 12 ötlet a tudatos ruhatárért

cikkek

Vannak, akik a szeptemberi iskolakezdéssel tesznek megújulási fogadalmat, mások a születésnapjukon köteleződnek el egy-egy fogadalom mellett. A legtöbben viszont újévkor teszik le a nagyesküt: január 1-jétől változtatnak az életmódjukon. Ha a Vaterán olvasott cikkek kapcsán kedvet kaptál a környezettudatos ruhatárhoz, az ökotudatos ruhavásárláshoz, akkor ez a cikk neked szól. Tizenkét ötletet gyűjtöttem össze, hogy hónapról hónapra alakíthass a ruhatáradon, és ezzel együtt az életeden is.

Az én életmódváltásom a ruhásszekrényemben kezdődött

A blogom miatt sok-sok olvasóval vagyok kapcsolatban, rengeteg üzenetet kapok, a színtanácsadás szolgáltatásom miatt pedig élőben is sokakkal találkozom, akiket érdekel a fenntartható divat. Innen tudom, hogy a környezettudatos, zöldebb, hulladékcsökkentéssel járó életmód sokak számára nem a ruhásszekrény átnézésével kezdődik. Az étkezés megreformálása, vagy éppen a mosó- és a tisztítószerek zöldebbre cserélése, illetve a bevásárlás átalakítása sokaknál előbb kerülnek fókuszba.

A munkám miatt nálam pont fordítva történt a dolog. Újságíróként rengeteget foglalkoztam az öltözködéssel, a magyar tervezőkkel, a trendekkel. Amikor találkoztam azzal a ténnyel, mennyire környezetterhelő a divatipar jelenlegi működése, és milyen sok múlik azon, hogyan öltözködünk vagy vásárolunk ruhát, teljesen átalakítottam a szokásaimat. Ezzel párhuzamosan az életem egyéb területein is elkezdtem tudatosabbá válni, és igyekszem egyre többet tenni azért, hogy környezettudatosabb életmódot folytassak – a családommal együtt.

Fenntartható divat kihívás 2021

Az átalakulás mindig hosszú folyamat, a szokások megváltozása sosem megy egyik pillanatról a másikra. Sőt, elképzelhető, hogy inkább visszalépést tapasztalsz majd. Arra gondoltam, lépésről lépésre elvezetlek egy tudatosabb szemléletig 12 tippen keresztül. Ezeket úgy állítottam össze, hogy mindegyikre egy hónapod legyen, így biztosan beépülnek az életmódban. Tarts velem a 2021-es fenntartható divat kihívásban!

Január – Vásárlás stop

Érdemes az évet megtisztulással, lassulással, méregtelenítéssel kezdeni. Január a legnagyobb leértékelések ideje, csábító lehet minden egyes hírlevél és piros SALE felirat. Ha nem ment tönkre az egyetlen télikabátod vagy nem kell lecserélni az egyetlen meleg téli cipődet, akkor érdemes erre a hónapra vásárlásstopot hirdetni, és újra megismerkedni a szekrényedben található darabokkal.

Ha mégis vásárolnod kell, próbáld kerülni az impulzusvásárlást. Ne a szíveddel, hanem az eszeddel dönts: tedd fel magadnak a kérdést, viselnéd az adott darabot legalább harmincszor? Ha igen a válaszod, csak akkor érdemes megvenni az adott darabot.

Extra tipp: Iratkozz le a különböző online áruházak, fast fashion márkák hírleveléről, értesítéseiről, közösségi oldalairól, ahonnan új ruhát lehet vásárolni, és amelyek a legnagyobb akciókat hirdetik.

Február – Helló, (ruha)szerelem!

Mi lehetne jobb feladat erre a szerelmes hónapra, mint szerelembe esni a saját ruháiddal? Ha tudod, tartsd még ebben a hónapban is a vásárlásstopot, és közben kezdd el tudatosan vezetni minden nap, mit viselsz és milyen érzések társulnak az adott darabokhoz. Ha van kedvenc ruhád, ami régen volt rajtad, ebben a hónapban vidd el randizni.

Extra tipp: Léteznek olyan telefonra letölthető gardrób rendező alkalmazások, amelyek segítenek átláthatóvá tenni számodra a ruhatáradat. Ilyen például a fizetős Cladwell, a Stylebook vagy a Netrobe.

Március – Figyeld meg, hogyan mosol!

Március 22-én van a víz világnapja, ami a zöld ruhatárral is összefüggésbe hozható. Nemcsak a textilek és ruhák gyártásának van ugyanis komoly ökológia lábnyoma, hanem annak is, hogyan bánunk a ruháinkkal, például hányszor és mivel mossuk őket. A legfontosabb, hogy először figyeld meg a ruhamosási szokásaidat, és csak utána változtass rajtuk.

Extra tipp: Tanulj a profiktól, gyűjtsd be a legjobb tippeket, de hagyj időt magadnak, hogy megtaláld azt a módszert, ami a legközelebb áll hozzád. Mindenki más, mindenkinek mások az igényei a ruhatárával és a mosással kapcsolatban is. Akiktől sokat tanulhatsz: Munkácsy Brigi (Nempazar blog, a Levendula és ecet című könyv szerzője), Tóth Andi (Háztartásom hulladék nélkül blog, és a Dobd ki a szemetest! könyv szerzője), Kump Edina (a Hulladékmentes.hu szemléletformáló portál alapítója), Nagy Réka Ököanyu (az Ökoanyu magazin és az Ökoanyu könyvek szerzője).

Április – Csatlakozz a divatforradalomhoz!

2013. április 24-én összeomlott egy nyolcemeletes épület Bangladesben több ezer ember tragédiáját okozva. Az épület felső szintjein ruhagyárak, varrodák működtek. Ez volt az a tragédia, amely felrázta a világot, és amely után nagyon sokan tették fel ugyanazt a kérdést: Ki készíti a ruhámat? Milyen körülmények között készülnek a ruháim? A baleset következménye, hogy megszületett a The True Cost – A valódi ár című dokumentumfilm, amely az én szememet is felnyitotta a problémára. Nézzétek meg ebben a hónapban ezt a filmet és ismerkedjetek meg a divatipar átalakításáért küzdő Fashion Revolution mozgalommal.

Extra tipp: Tudj meg többet a témáról, és a The True Cost című dokumentumfilmen kívül nézd meg azokat is, amelyeket a Fenntarthatodivat.hu oldalamon ajánlok ebben a cikkben.

Május

Lassan itt a nyár, szükséged lehet egy-két nyári darabra, nem igaz? Ahelyett, hogy üzletről üzletre jársz a plázákban és a webshopokon töltöd az időt, miért nem nézel szét a Vaterán? A használt ruha vásárlásával kapcsolatban rengeteg tévhit él a fejekben, pedig különleges és minőségi darabokra bukkanhatunk másodkézből is. Csak azt kell tudni, milyen márkákat és alapanyagokat keress, de ebben is tudok segíteni.

Extra tipp: Májusban tartják az újrahasznosítás világnapját. Tudtad, hogy a használtan vásárolt ruháknak is adhatsz még új életet azzal, ha például átfested őket, hímzel rájuk, vagy épp átalakíttatod őket.

Június

A még tudatosabb ruhavásárlás alapja az önismeret: minél több mindent fogalmazol meg saját magaddal kapcsolatban, annál egyszerűbb lesz tudatosan ruhát vásárolni is. Személyi stylistok, szín- és stílustanácsadók segítenek abban, hogy megismerd azokat az árnyalatokat, amelyekben smink nélkül is ragyogóan nézel ki, illetve megmutatják, milyen fazonok, anyagok és minták állnak a legjobban.

Extra tipp: Azt az összeget, amit ruhavásárlásra költenél, tedd félre egészen addig, amíg el nem tudsz menni szín- és stílustanácsadásra.

Július

Bár a nyár nem feltétlenül a tanulókörök és workshopok időszaka – és ki tudja, hogy alakul a jövő év -, de mi lenne, ha ebben a hónapban kipróbálnád, milyen valamilyen ruhadarabot vagy kiegészítőt elkészíteni? Nem kell semmiféle bonyolult dologra gondolni. A lényeg, hogy kezdj el alkotni: kötni, horgolni vagy éppen növényekkel ruhát festeni.

Extra tipp: Egyre több kis magyar márkától, készítőtől vásárolhatsz alkotócsomagot. Próbáld ki például a Botanika Fesd magad! készletét!

Augusztus

Tudtad, hogy szinte senki nem konfekcióméret, azaz szinte mindenkinek van valami mumusa, ha ruhát vásárol. Úgy érzi, túl vastag a vádlija, széles a csípője, sosem talál megfelelő csizmát vagy nadrágot. Mások a blúzok ujjával vagy a mellrészével küzdenek. Nem mi vagyunk tökéletlenek, a ruhaipar alakult át és szabványokban gondolkodik. Ahelyett, hogy bosszankodsz, örülj neki, hogy egyedi vagy – egyedi formákkal – és alakíttasd magadra a ruháidat. Néhány milliméter is rengeteget számít: inkább kevesebb ruhád legyen, de azok álljanak tökéletesen!

Extra tipp: Fogadj örökbe egy női szabót vagy varrónőt, és segítsd a vállalkozását azzal, hogy új ruha vásárlása helyett javíttatod meg a ruháidat, illetve, ha jól dolgozik, tovább ajánlod.

Szeptember

A szeptember a divat januárja: ilyenkor jelennek meg az új trendek, mintha egy új évet kezdenénk. Ahelyett, hogy egyből lecsapnál a legújabb darabokra, csatlakozz a #secondhandseptember (használt ruha szeptember) kihíváshoz! Előbb nézz szét a saját szekrényedben, a tesód vagy a barátnőd ruhatárában. Ha nem találtál semmi izgalmasat, válogasd ki a színtípusodhoz, testalkatodhoz illő trendeket, majd nézz szét a használt ruha piacon. A divatban minden visszatér, biztosan találkozol olyan darabokkal, amelyek nem most készültek, mégis szuperdivatosak, jól is állnak és még tetszenek is.

Extra tipp: Tudtad, hogy nemcsak ruhát, hanem cipőt is tudsz vásárolni másodkézből online? Olvasd el az ezzel kapcsolatos tippeket ebben a cikkben!

Október

Mostanra olyan sokat tudsz magadról, hogy biztos akad néhány olyan darab a szekrényedben, amit ilyen-olyan okok miatt nem szívesen viselsz tovább. Ezeket nehogy a szemétbe dobd! Tartsd a ruháidat minél tovább a körforgásban: add őket tovább a családon, baráti körön belül, illetve add el őket a Vatera.hu felületein!

Extra tipp: Tudtad, hogy a ruhákat könnyebben és gyorsabban el tudod adni, ha szépen kivasalod és befotózod őket? A kép ne legyen homályos, a színek legyenek színhelyesek. Még hatékonyabb lehetsz, ha magadon fotózod be őket (természetesen az arcodnak nem kell látszódnia).

November

Novemberben tartják a Black Fiday leértékeléseket – már nem is csak egy napon, hanem szinte az egész hónapban ettől hangos minden. A Fekete Péntek ellenmozgalma a csendesebb Ne vásárolj semmit! nap.

Extra tipp: 2020-ban rengetegen támogatták ebben az időszakban a magyar kisvállalkozókat. Remélem, ez a tendencia 2021-ben is folytatódik, én azon leszek, hogy minél több egyszemélyes vállalkozást fedezzek fel.

December

A december sokáig a csillogásról, az új ruhákról, a partikról, a karácsonyi bulikról szólt. 2020 ezen sokat változtatott. Érték lett a kreativitás, ne add ezt alább! Új ruha vásárlása helyett viseld a meglévőket másképp, mint eddig, kérj kölcsön a legjobb barátnődtől, vásárolj másodkézből. Legyél környezettudatosan önmagad!

Extra tipp: Foglald össze az éved: mi az, amit teljesíteni tudtál, mi az, amit még kipróbálnál (a kapszularuhatárról még nem is beszéltünk :)), mi az, amiben nem tudtál változtatni? Volt olyan dolog, amit kifejezetten élveztél? És mi az, amiben szerinted örökre megváltoztatott ez az év?

Köszönöm, hogy velem tartottál!

Az én együttműködésem a Vatera.hu-val ezzel a cikkel véget ért. Velem továbbra is találkozhatsz a Holy Duck! blogon és a Fenntarthatodivat.hu oldalon. Remélem, sokat tanultál az írásaimból és szívesen böngészed  Vaterát a jövőben is!

Vélemény, hozzászólás?